A’ Marine


Sunway South Quay, Selangor


 

Client
: Sunway South Quay Sdn. Bhd.
Completion
: September 2014
Built up
: 750,000 sq.ft.

Award : BCA Green Mark Gold Award

 

A’Marine, located on the southwest corner of the Sunway South Quay’s main entrance is the 2nd residential tower of the overall masterplan. It's premium site location presented key challenges to the project and development of the design adhering to a conceptual framework that respected 5 key design considerations:

 

•     Response to Site 

•     Built Form and Massing

•     Contextual Ground Level Treatment   

•     Ecologically Sustainable

•     Building Environment

 

The planning responds to its site context of South Quay Lake. The interiors are arranged to take maximum advantage of the spectacular views. Designed from inside out, the towers were designed by imagining the life within and views beyond. Rather than adopting a geometric form formula that subjugates the building interiors, the arrangement, shape and forms of the tower were inspired from unique responses to the line of sight. Planning for optimum views for almost all 242 units, each plan is like a view diagram to the lake, water pools or gardens.

 

The massing of towers creates pockets of void and optimum separation distances between the 2 towers, A’Marine and existing Nautica’s northern block. Exposure to natural light is optimum and reduces shading to key outdoor spaces. The articulation of the towers into distinct slim width wings allow maximum opportunity for cross ventilation. The broad elevation is punctuated with bold ‘tri-cuboids’, forming characteristic language of tropical modernism. Multi recesses on the facade penetrate deep into the building allowing daylight right into the heart of the tower. To the east, a 12 storey apartment stack is appended to the main tower, reflecting a lower scale of form, fronting the main garden.

 

Sustainability has been considered through the entire concept. West facing units have deep recesses in the form of loggias providing solar shade. The loggias have internal sliding doors and some with direct access from the master bedroom which allows preference of use. The apartment spaces themselves are planned with utilitarian inclination enabling flexible furniture organisation and ledges in bathrooms, ease storage of toileteries, are part of the practicalisation of use. With these considerations for A’Marine, the objective is to create unique visual experience for each space, starting from the guarded entrance, textures and finishes of Lift Lobby to the striking view from the loggias, providing dynamic experiences where residents can live as well as spend their leisure time.

 

RELATED PROJECTS